Články o multicentru - ročník 2015

PNHoB čeká na jaře Keks

Psychiatrickou nemocnici čeká na jaře koncert skupiny KEKS

Mělnický deník - 6.2.2015

Během uplynulých pěti sezon se v beřkovickém multifunkčním centru uskutečnily desítky koncertů, divadelních představení i výstav. Více než pětadvacet tisíc lidí prošlo branami Psychiatrické nemocnice v Horních Beřkovicích, aby navštívilo tamní multifunkční centrum. To na začátku letošního roku zahájilo už šestou sezonu od svého otevření.

Podle manažera beřkovického multicentra Davida Vačilji návštěvníky lákalo bezmála dvě stě padesát kulturních, vzdělávacích, resocializačních a společenských aktivit. „Akce, které v multicentru pořádáme, jsou primárně věnované pacientům nemocnice, ale účastnit se jich mohou i zaměstnanci, školy a každý, kdo má chuťzažít něco zajímavého," konstatoval David Vačilja, který má multifunkční centrum na starosti od jeho otevření v roce 2009.

multicentrum

 

Setkávání duševně nemocných a veřejnosti při aktivitách v bývalém kostele, z něhož multicentrum vzniklo, má podle Davida Vačilji mimo jiné ukázat důležitost psychiatrické péče a přesvědčit veřejnost k větší toleranci a porozumění.

„Je potřeba, aby v kulturní společnosti slábly falešné předsudky o charakteristikách duševních nemocí, o neslučitelnosti těchto dvou světů. V těch žijí lidé, kteří mají velice podobné potřeby, hodnoty, sny a touhy. Všichni potřebují relaxaci, humor," připomněl manažer multicentra a dodal, že většina aktivit, které pořádají, pomáhá pacientům nemocnice zachytit a pojmenovat vnitřně prožívaný chaos, a posunout se k uzdravení. „Vedle léčebné funkce přináší kultura také emoční a socializační zisk."

Během uplynulých pěti sezon se v beřkovickém multifunkčním centru uskutečnily desítky koncertů, divadelních představení i výstav. Nechyběly ale ani společné terapie, přednášky, workshopy nebo odborné konference.

A jaké aktivity do areálu nemocnice lákají nejvíce veřejnost? „Nejvíce navštěvované jsou samozřejmě koncerty a divadelní představení. Z dlouhé řady umělců se v Beřkovicích představili například Marta Kubišová, Věra Martinová, Xindl X, Marek Ztracený nebo Schovanky. Z herců pak na pódiu vystoupili například Martin Zounar, Lukáš Vaculík, Mahulena Bočanová, Adéla Gondíková a mnoho dalších," vyjmenoval David Vačilja, podle něhož si obrovskou popularitu získaly především týdenní multižánrové festivaly Beřkovické jaro a Beřkovický podzim.

Jarní festival se letos uskuteční v týdnu od 13. do 17. dubna. A návštěvníci se mají opět na co těšit.

„Velkým lákadlem může být například Jakub Smolík a skupina Keks. Příznivce divadla pak můžeme pozvat na komedii Vztahy na úrovni s Lukášem Vaculíkem, Adélou Gondíkovou nebo Monikou Absolonovou."

Beřkovické multicentrum se před časem zapojilo také do regionálního programu celoživotního vzdělávání Region, který je zaměřen především na další vzdělávání obyvatel obcí do dvou tisíc obyvatel. „Po úspěšných tématech zaměřených na finanční gramotnost a digitální technologie nás 13. února čeká seminář Rodinné právo, který je zaměřen například na vznik a zánik manželství, společné jmění manželů nebo dědictví. Semináře jsou zdarma a každý účastník navíc dostane občerstvení i osvědčení o absolvování semináře," doplnil David Vačilja, který rád poskytne více informací o aktivitách v multicentru na telefonu 731 655 577.

Multifunkční centrum Horní Beřkovice

Pilotní projekt primární protidrogové péče | login