Články z kultury - ročník 2013

Sluníčko osvítilo Beřkovické jaro

Neodmyslitelnou součástí života Psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích se v posledních letech staly multižánrové kulturně vzdělávací festivaly. Týden uprostřed dubna letošního roku patřil „Beřkovickému jaru 2013“ a pestré paletě koncertů, divadelních představení, výstav, filmů, přednášek, terapií a dalších aktivit. Letošní aprílové počasí ukázalo návštěvníkům festivalu svoji přívětivou tvář a tak se celý týden usmívalo sluníčko na Multifunkční centrum léčebny, kde se všechny aktivity konaly.

Klienti léčebny během festivalu shlédli pět filmů, zatleskali vystoupení dětí ze ZUŠ Roudnice n.L. a ZŠ a MŠ Ledčice či navštívili přednášku o letecké archeologii. Aktivně se zúčastnili dramaterapie a muzikoterapie nebo si pochutnali na klobáskách, sladkostech a ovoci od sponzorů. Společnosti PEXI s.r.o. věnovala v rámci sponzorské spolupráce stolní hry, hlavolamy a drobné dárky, které se rozdaly jak pacientům, tak dětem z Ledčic a místním školákům a předškolákům.

Největšímu zájmu se těšily večerní koncerty a divadlo, které byly přístupné také veřejnosti. V pondělí plný sál tleskal vtipným a štiplavým textům Xindla X, v úterý se zpívaly romantické balady s kapelou Keks a ve středu si na své přišli milovníci písničkáře Slávka Janouška. Čtvrtek rozzářila královna popu Leona Machálková a celý festival uzavřela divadelní komedie Klíče na neděli v podání DS Háta s Mahulenou Bočanovou, Olgou Želenskou a Janou Šulcovou v hlavních rolích. Po celý týden se také vystavovaly práce pacientů léčebny, historické dokumenty a především ručně vyráběné šperky a bižuterie.

Dle hřejivých slov klientů, děkovných dopisů návštěvníků a zápisů v kronice se jednalo o velmi vydařený festival, který se zapsal do srdcí a duší všech zúčastněných. Kromě všech co se na festivalu podíleli, patří obrovský dík také všem sponzorům a dárcům bez kterých by se tento projekt nemohl uskutečnit. Hlavní dík tak za poskytnutí finančních prostředků patří Fondu Ústeckého kraje, Státnímu fondu kultury ČR a samozřejmě vedení a zaměstnancům Psychiatrické léčebny Horní Beřkovice.

alt alt

Xindl X                                                                          Klíče na neděli

alt alt

Leona Machálková                                                                       ZUŠ Roudnice n.L.

alt alt

Keks                                                                                       muzikoterapie

alt alt

Slávek Janoušek                                                                          dramaterapie

 

Multifunkční centrum Horní Beřkovice

Pilotní projekt primární protidrogové péče | login