Články z kultury - ročník 2011

Jananas navštívili beřkovickou léčebnu

článek z Mělnického deníku - 29.10.2011

Téměř stovka lidí přišla do multicentra psychiatrické léčebny v Horních Beřkovicích na úterní koncert pražské partičky, která si říká Jananas. A kapela tam našla hodně nových příznivců.

alt

Podle manažera beřkovického multicentra Davida Vačilji je skvělé, když se mohou bavit na koncertě pacienti i návštěvníci zvenku. „Pro pacienty je to také odreagování, stejně jako pro ostatní,“ poznamenal Vačilja.

 

Své více než hodinové vystoupení zahájila skupina Jananas písní Jano!. Stačilo pár minut a publikum se skvěle bavilo.

Pacienti i další návštěvníci kapelu podporovali potleskem. Ta je proto odměnila i několika novými písněmi, například Láskou za času tolery. Písní, která popisuje současný stav partnerství a nároků toho druhého. Někteří lidé se možná v této písni vidí, někteří se jí zasmějí. Beřkovické publikum bylo každopádně nadšené a ocenilo nápaditost textu.

A jak vlastně multicentrum přišlo na tuto kapelu? „Dostal jsem seznam kapel od jedné z agentur, které jsem oslovil, a Jananas mi padli do oka. Když jsem si je pak poslechl na internetu, opravdu mne zaujali, a tak jsme se rozhodli je pozvat. Věřil jsem, že návštěvníky uchvátí stejně, jako uchvátili mne,“ dodal manažer multicentra.

Koncert byl podle Davida Vačilji skvělý a muzikanti byli příjemní a vstřícní. V budoucnu je v Horních Beřkovicích diváci jistě ještě uslyší.
Návštěvníci se mohou těšit také na další koncerty, které multicentrum připravuje.

Prvním z nich je koncert kapely Kalypso. Folková partička z Prahy, která hraje kromě vlastních písní také tvorbu bratří Nedvědů, Wabiho Daňka, Rangers nebo kapely Poutníci, se tam představí už v úterý 1. listopadu.

Dalším z chystaných vystoupení je koncertový set skupiny s názvem Mrtvej brouk. Ta hraje písničky The Beatles. V léčebně tak zaznějí známé písně jako Let it be, Help, Yesterday, A hard day´s night a další. Kapela tam vystoupí ve středu 23. listopadu.

Zajímavá bude také beseda s handicapovaným sportovcem Heřmanem Volfem. Ten úspěšně absolvoval svou třetí velkou cestu a za devatenáct dní dorazil na speciálně upraveném kole na ruční pohon do Říma. Tam doručil poselství českých vozíčkářů papeži Benediktu XVI. Beseda s tímto sportovcem a producentem projektu Cesta za snem Miloslavem Doležalem, doplněná krátkým filmem a fotografiemi z cest, se uskuteční ve středu 9. listopadu.

Multifunkční centrum Horní Beřkovice

Pilotní projekt primární protidrogové péče | login