Článek o BP 2017 v Mělnickém deníku

 

Mělnický deník - 1.11.2017

Multifunkční centrum v psychiatrické nemocnici v Horních Beřkovicích patřilo oblíbenému festivalu Beřkovický podzim 2017, který návštěvníkům nabídl doslova nabitý program.
Zdroj: https://melnicky.denik.cz/kultura_region/berkovicky-podzim-prilakal-do-psychiatricke-nemocnice-skoly-i-verejnost-20171101.html

Díky setkávání duševně nemocných a veřejnosti při kulturních aktivitách chce tento každoroční projekt odtabuizovat psychiatrickou péči, ukázat její důležitost a přesvědčit společnost k větší toleranci a porozumění. Festival plný koncertů, divadel, přednášek, terapií a výstav je primárně věnovaný pacientům místní psychiatrické nemocnice, sekundárně pak školám a veřejnosti. 

Podle manažera multicentra Davida Vačilji je pro pacienty festival léčebnou, emoční a socializační funkci. „Navíc jsou uspokojeny fyzické, psychické, kognitivní, sociální a spirituální potřeby, což velmi pomáhá při navracení zdraví, prevenci nemoci a mentální hygieně,“ vysvětluje.

Je potřeba, aby v kulturní společnosti slábly falešné předsudky o charakteristikách duševních nemocí, o neslučitelnosti těchto dvou světů. Nic není v životě jenom černobílé. „V obou těchto světech žijí lidé, kteří mají velice podobné potřeby, priority, hodnoty, sny a touhy. Také potřebují relaxaci, humor, sytit niterné potřeby hloubavého ducha, odreagovat stres, frustraci a emoční zátěže. Potřebují se do zdravého světa zvolna navracet. Potřebují akceptaci a porozumění těch, kdo jsou na tom druhém břehu,“ tvrdí manažer.

Během šesti festivalových dní se na pódiu v Multicentru nemocnice představil dětský pěvecký soubor Lužáček nebo pacienti z oddělení 7A, 7B a 3B s moderní verzí balad z básnické sbírky Kytice nacvičených v rámci terapie. „Taneční zumba terapii přivezla do Beřkovic Stáňa Kočová. Součástí projektu byly výstavy ručně vyráběné bižuterie, pouštění filmů z Národního filmového archívu a dvě přednášky,“ uvedl Vačilja s tím, že první byla na téma dluhové poradenství a druhá byla cestopisná s názvem „Západní USA – kontrast světů“. 

Největší návštěvnosti se těšily pochopitelně večerní akce. Publikum rozesmála divadelní komedie Doktor v nesnázích, ve které účinkovali Jaroslav Šmíd, Miluše Bittnerová, Ivana Korolová či Patrície Solaříková. Mladší diváky potěšil koncert písničkáře Pokáče a hiphop popového dua ATMO music. Milovníci country se výborně bavili při vystoupení legendy tohoto žánru, kapely Fešáci, která letos slaví 50 let od svého vzniku. Skvělý začátek festivalu obstarala Olga Lounová a celý projekt ukončil neméně vydařený koncert Petr Novák Forever.

Tuto pestrou paletu aktivit by nebylo možné uspořádat bez pomoci partnerů, kterými byli společnosti Dermia, Perfect distribution, MSA medical, MSM, Danielson, Perfetti Van Melle či Uzeniny Růzha. Na festivalu se podílely také obce Mšené Lázně, Dušníky, Cítov, města Česká Lípa a Mělník a Statutární město Most. Projekt podpořily také Nadační fond Kalich a Nadace ČEZ.

„Podzim je za námi a hurá do příprav Beřkovického jara 2018,“ dodal manažer kulturního centra. 
Zdroj: https://melnicky.denik.cz/kultura_region/berkovicky-podzim-prilakal-do-psychiatricke-nemocnice-skoly-i-verejnost-20171101.html

 

https://melnicky.denik.cz/kultura_region/berkovicky-podzim-prilakal-do-psychiatricke-nemocnice-skoly-i-verejnost-20171101.html

 

 

Kalendář akcí

<<  <  Prosinec 2019  >  >>
 po  út  st  čt  pá  so  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Náš Youtube kanál

Najdete nás na síti

Novinky přes RSS kanál

Odebírejte naše novinky přes náš RSS kanál a vše víte ihned!

Multifunkční centrum Horní Beřkovice

Pilotní projekt primární protidrogové péče | login