Články z kultury - ročník 2016

Beřkovické jaro 2016 - zhodnocení

Je tomu již deset let, kdy v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice začala tradice pořádání týdenního kulturně vzdělávacího festivalu Beřkovické jaro. Za těch devět předchozích ročníků se v Multicentru a dalších prostorách nemocnice uskutečnila spousta koncertů, divadel, promítání filmů, přednášek, výstav, terapií a dalších aktivit. Do nemocnice zavítalo velké množství souborů, odborníků a mediálně známých osobností, které svou přítomností a uměním vykouzlili na tvářích pacientů úsměv a přinesli jim léčebný, socializační i emoční zisk.

alt

Festival Beřkovické jaro je sice primárně věnován pacientům psychiatrické nemocnice, ale nabízí také aktivity pro školy a odbornou i laickou veřejnost. Díky setkávání duševně nemocných a veřejnosti se festival snaží odtabuizovat psychiatrickou péči, ukázat její důležitost a přesvědčit společnost k větší toleranci a porozumění.

alt alt

BJ 2016 nabídl návštěvníkům výstavu šperků a bižuterie, divadelní představení dětských divadelních souborů Vraní hnízdo a ZUŠ Roudnice nad Labem, muzikoterapii, promítání filmů, výstavu historických materiálů, interaktivní výstavu a přednášku o zdravém životním stylu, dramaterapii, výstavu obrázků pacientů a pět večerních aktivit.

alt alt

Pondělí 11.4. – KDO SE BOJÍ POSTELE - Oblíbené Divadlo ARTUR přivezlo komedii složenou ze čtyř nezávislých příběhů, které spojují mezilidské vztahy, jedna postel a samozřejmě problémy. Hráli: Braňo Polák a Kristýna Podzimková.

Úterý 12.4. – BRUTUS - Legendární česká rocková skupina, která je zakladatelem „tancovačkového bigbítu“ nabídla songy (První polibek, Dlažební kostka, Dej se políbit, Půjdeme spolu do nebe, Somráci jdou do práce, Gorila a spoustu dalších), které známe jak z televize, rádia a všech tanečních zábav.

Středa 13.4. – KAMIL STŘIHAVKA - Kamil Střihavka v akustickém triu s Petrem Henychem a Patrisem Sasem potěšil známými písničkami a svým sametovým hlasem.

Čtvrtek 14.4. – DANIEL HŮLKA - Operní a muzikálový zpěvák (baryton) a herec. Je známý hlavně svými rolemi v muzikálech jako jsou Dracula, Monte Cristo, Excalibur a nově také Sibyla královna ze Sáby.

Pátek 15.4. – MARTIN MAXA - Zpěvák, kytarista a skladatel oblíbený nejen u žen všech věkových kategorií.

alt

Posláním festivalu Beřkovické jaro 2016 bylo poskytovat umělecké zážitky, obohacovat českou kulturní scénu a rozšiřovat obzory publika. Program festivalu byl zaměřen na široké spektrum účastníků, zlepšil sociální klima v mikroregionu a přispěl k turistickému zatraktivnění Horních Beřkovic, zejména pak psychiatrické nemocnice. Zároveň se festival snažil o bourání bariér mezi okolním světem a psychiatrickou nemocnicí, která si dlouhá léta neprávem nesla cejch něčeho temného a negativního. Vzájemné působení těchto dvou rovin přineslo přátelskou a příjemnou atmosféru, kde si každý návštěvník našel své místo. Celý festival shlédlo přes 2000 návštěvníků.

alt alt

Celoroční aktivity Multicentra významně přispívají k proměně kulturní mapy v mikroregionu Podřipska. Pořadatelé programovým konceptem vytváří prostor pro setkávání pacientů psychiatrické nemocnice s příznivci amatérského i profesionálního divadla a populární, rockové, country a klasické hudby či vyznavači worldmusic. Proto také festivaly Beřkovické jaro a Beřkovický podzim jsou charakteristické dramaturgickou otevřeností a propojením zdánlivě nesourodých kulturních světů. Takto náročnou akci by nebylo samozřejmě možné zrealizovat bez podpory partnerů. Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice tak děkuje především Ústeckému kraji, společnostem SČVK, 2N, Respect a OSA a městům a obcím Kladno, Most, Děčín, Teplice, Neratovice, Horní Beřkovice, Mšené lázně, Dušníky a Cítov a všem ostatním partnerům a dárcům. Psychiatrická nemocnice Horní Beřkovice si velmi váží všech, kterým není osud našich nemocných spoluobčanů lhostejný a snaží se jim v jejich nemoci pomoci.

Multifunkční centrum Horní Beřkovice

Pilotní projekt primární protidrogové péče | login